Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Smishing, phishing och vishing – se upp för sms-fiske, nätfiske och röstfiske

Du tror att du pratar - eller har kontakt med - någon du känner, en bank, en myndighet eller ett välkänt företag. Men i själva verket blir du lurad av en bedragare som vill få dig att göra något eller avslöja information om dig själv. Detta kallas för social manipulation. Tre av de vanligaste bedrägeriformerna är:

 • Phishing - falska mejl eller bedrägeriförsök på nätet/i chatt.
 • Vishing - bedrägeriförsök via telefon.
 • Smishing - falska sms.

Vad är phishing, vishing och smishing?

Phishing (via mejl, nätet eller chatt)

Phishing - eller nätfiske på svenska - kommer från engelskan fishing. Det är ett bedrägeri som går ut på att "fiska" fram bankrelaterad information som sedan används i brottsliga syften. Bedragarna försöker via bluffmejl eller olika chattjänster lura dig att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil. Syftet är att infektera enheten med skadlig kod och/eller komma över behörigheter.

Vishing (på telefon)

Vishing är en kombination av voice (röst) och phishing. Vishing är när en bedragare kontaktar dig på telefon och utger sig vara någon annan, till exempel banken eller polisen. Ofta påstår bedragaren att det är bråttom för att stressa dig och att du inte ska tänka igenom situationen.

Smishing (via sms)

Smishing är en kombination av sms och phishing. Smishing är när du får falska sms med länkar till sidor där du till exempel uppmanas att uppge personliga koder. Det kan också handla om att bedragare smsar dig och försöker få dig att ringa ett falskt telefonnummer.

Agera snabbt om du blivit utsatt för bedrägeri

Ring och anmäl bedrägeri

Misstänker du att du blivit utsatt för bedrägeri? Blivit av med mobil eller säkerhetsdosa? Upptäckt något onormalt i våra digitala tjänster? Kontakta oss direkt!

Rapportera sms-fiske till 7726

Fått ett falskt sms? Nu kan du enkelt rapportera dessa genom att vidarebefordra dem till 7726 - ett gemensamt nummer för alla svenska telekomoperatörer. Spara ner 7726 i mobilen redan nu!

3 sätt att skydda dig mot sms-fiske och nätfiske

 • Tänk till innan du klickar på länkar eller laddar ner

  Var försiktig med att klicka på länkar, ladda ner något eller öppnar filer. Du kan få skadlig programvara som förstör innehållet eller ett spionprogram som ger bedragare tillgång till dina inloggnings- och kontouppgifter.

 • Lämna aldrig ut personlig information.

  Lämna aldrig ut dina koder, lösenord eller kortuppgifter till någon annan. Och tänk på att vi aldrig frågar efter personlig information eller dina koder om vi kontaktar dig.

 • Använd inte Mobilt BankID på uppmaning av annan.

  Använd aldrig din säkerhetsdosa eller e-legitimation, som Mobilt BankID, på uppmaning av annan.
Illustration: Tips

Läs mer om bedrägerier, till exempel bluffmejl