Hoppa till huvudinnehåll

Tips när du ska köpa bostad

Familj packar upp flyttlådor i det nya hemmet

1. Har du råd att köpa bostad?

Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa bostad. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.

Räkna på ditt boende

Ansök om lånelöfte

2. När du hittat din bostad

När du hittat en bostad kontaktar du banken, även om du redan har ett lånelöfte, för att söka lån på det specifika objektet. Köper du hus hjälper banken till att räkna på kostnader för lagfart och pantbrev.

3. Undersök bostaden

Det är viktigt att undersöka bostaden du ska köpa mycket noga så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. När du köper bostadsrätt är det viktigt att titta igenom föreningens ekonomi.

4. När du bestämt dig

När du och säljaren är överens om priset skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader. Köper du inte via en mäklare kan Familjens jurist hjälpa till att upprätta ett köpekontrakt.

5. Säkerhet för lånet

Har du köpt hus hjälper banken dig med att ta ut pantbrev (2 % av pantbrevsbeloppet) om du behöver låna till köpet, samt att söka lagfart (1,5% av köpeskillingen) för att registrera dig som ägare. Har du köpt bostadsrätt hjälper banken dig att pantregistrera bostadsrätten hos föreningen.

6. Kom ihåg försäkringen

Vi kan även hjälpa dig med hemförsäkringar till olika pris för hyresrätt, bostadsrätt, villa och fritidshus.

7. Tillträde

Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Köpebrev undertecknas om du köper hus. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses.

8. Juridiska tjänster

Hur skyddad är du och din familj? Ta hjälp av Familjens Jurist för att få hjälp med vad som gäller utifrån din unika situation i livets alla skeden. 

Juridiska tjänster

9. Boka rådgivning - Boendekollen

Boendekollen ger dig överblick och koll på din boendeekonomi. I Boendekollen går vi igenom frågor som handlar om ditt bolån, till exempel antal lån, ränta, räntebindningstid samt amortering. Dessutom hjälper vi dig att hitta rätt nivå för ditt buffertsparande och hjälper dig till rätt försäkring för såväl dig själv, familjen som ditt boende. Du ska känna dig tryggare ifall något oförutsett händer som påverkar din boendeekonomi. Kontakta oss för att boka tid för en Boendekoll.

Här får du tips hur du ska göra när du ska köpa hus eller köpa lägenhet. Ta hjälp av vår guide om vad som är bra att tänka på när du ska köpa bostad. 

 1. Hur mycket kan jag låna?

  Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa hus eller köpa lägenhet. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.

  Räkna på bolån

  Ansök om lånelöfte

 2. Gå på visningar och hitta rätt bostad

  Först och främst gäller det att hitta en bostad som passar dina behov och din budget. Börja gå på visningar, så du får en bra uppfattning om bostadsmarknaden och vad du kan få för dina pengar. Tänk på att det kan uppstå budgivning och att slutpriset därför kan bli högre än utropspriset. Sätt ett tak för dig själv för vad din bostad får kosta.

  Fastighetsbyrån förklarar visningar (fastighetsbyrån.se)

 3. Undersök bostaden

  Det är viktigt att undersöka bostaden mycket noga som du ska köpa, så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. Ska du köpa lägenhet är det viktigt att titta igenom bostadsrättsföreningens ekonomi, eftersom den kan komma att påverka din månadsavgift framöver.

  Fastighetsbyrån förklarar vad du ska tänka på om föreningens ekonomi (fastighetsbyran.se)

 4. Jag vann budgivningen! Vad gör jag nu?

  När du har hittat en bostad och vunnit budgivningen är det viktigt att du ansöker om bolån hos oss, innan du skriver på ett bindande avtal med mäklaren och säljare. Då kontrollerar vi att villkoren i ditt lånelöfte är uppfyllda och att vi kan godkänna bostaden som säkerhet.

  Ansök om bolån

 5. När kan jag skriva på avtalet hos mäklaren?

  När du har varit i kontakt med oss och fått ditt bolån för bostaden bekräftat så skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader.

  Handpenningslån

 6. Bestäm ditt låneupplägg

  Efter att du har skrivit på kontraktet är det dags att se över låneupplägget. Vi bokar in ett möte för att diskutera frågor som handlar om ditt bolån, till exempel om du ska ha rörlig eller bunden ränta och hur mycket du ska amortera.

  Vi hjälper dig dessutom med andra frågor som rör ditt nya boende, som till exempel hemförsäkringen eller om du vill prata om ditt sparande.

  Hur mycket måste jag amortera?

  Rörlig eller bunden ränta?

 7. Glöm inte att skicka tillbaka lånehandlingarna

  Var uppmärksam på att lånehandlingar kommer skickas ut till dig och ska returneras underskrivna till banken i god tid innan tillträdet.

 8. När får jag nycklarna till bostaden?

  Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses. Efter detta får du dina nycklar till bostaden och kan äntligen börja möblera i ditt nya hem!

Fler tips

Kom ihåg att skaffa en försäkring

Glöm inte att försäkra bostaden inför tillträdet. Hos oss kan du få hjälp att försäkra bostaden oavsett om du ska köpa hus, lägenhet eller fritidshus.

Ska dy byta bostad?

Ska du köpa ny bostad innan du sålt din nuvarande? Då kanske du behöver hjälp med ett tillfälligt lån innan du har fått pengar för din egna försäljning.

Borde jag prata med en jurist?

Det är bra att se över hur skyddad du och din familj är. Behöver du hjälp med ett samboavtal eller testamente? Vi har ett samarbete med Lexly och Familjens Jurist som kan hjälpa dig.

Behöver du hjälp?

Prata bolån med oss

Det är mycket att tänka på när du köper bostad. Ring oss så hjälper vi dig. 

Kund i banken: 0585-817 00

Är du kund i Swedbank eller annan sparbank hittar du ditt närmaste kontor via länken nedan.

Hitta ditt närmaste kontor

Erbjudanden till bolånekunder

Rabatt Hemförsäkring

10 procent rabatt när du tecknar ny hemförsäkring för ett år. Gäller dig som har bolån hos Lekebergs Sparbank. Försäkringsgivare är Tre Kronor Försäkring AB.

Ska du köpa eller sälja via Fastighetsbyrån?

Grattis! Då kan du ta del av vårt attraktiva erbjudande när du ansöker om nytt bolån hos oss. Du får bland annat 1 månads räntefritt bolån!

Erbjudandet gäller dig som köpt eller sålt via Fastighetsbyrån, ansöker om nytt bolån hos oss och tillträder din nya bostad från 1 juni till 31 december 2023. Du kan inte kombinera erbjudandet med andra rabatter.

1 mån räntefritt bolån!