Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Därför får kvinnor ofta lägre pension

Older woman holding a thermos by the sea

Kvinnors pension uppgår till knappt 70 procent av männens, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Pensionen grundas på antal år i arbete och hur stora inkomster man haft under arbetslivet. Eftersom kvinnor ofta tjänar mindre än män finns det en del saker att tänka på för att klara sig ekonomiskt den dagen det är dags för pension.

Knappt var tredje kvinna tror att hon kommer att ha svårt att klara sig, eller inte alls klara sig, på sin pension, enligt en undersökning från Swedbank och sparbankerna*. Pensionssystemet i sig gör ingen skillnad på män eller kvinnor, men kvinnor som grupp har lägre löner än män. Kvinnor arbetar dessutom i större utsträckning deltid, vilket också påverkar lönen – och i förlängningen pensionen.

– Eftersom pensionen grundas på den samlade livsinkomsten får många kvinnor en lägre pension än män, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Hon menar att det är viktigt att vara medveten om vad som påverkar utfallet av pensionen.

– Allt kan man inte styra över själv, man sätter ju till exempel inte sin egen lön, men det finns sätt att påverka sin framtida pension, säger Madelén Falkenhäll.

Om man lever tillsammans med någon och har barn ihop, och behöver arbeta deltid för att få livspusslet att gå ihop, kanske man kan dela lika på deltiden, till exempel. Och man kan dela lika på hushållsarbetet så att båda får lika mycket tid och kraft att lägga på jobbet.

Om det inte går, eller om man väljer att göra på annat sätt, tycker Madelén Falkenhäll att den som tar mindre ansvar hemma bör bidra till sin partners pensionssparande.

– Eftersom deltidsarbete kan påverka pensionen tycker jag att det är en självklarhet att den som jobbar heltid sätter av pengar till den som är hemma mer och tar ett större ansvar där. Det borde ingå i den gemensamma ekonomin, på samma sätt som boendekostnader och andra utgifter hushållet har.

Det kan man göra antingen genom att överföra pensionsrätter** eller genom ett separat sparande i den andra personens namn. Sparandet bör i så fall vara enskild egendom så det skyddas i händelse av skilsmässa. 

Ett annat sätt att öka sin pension är att försöka arbeta ett eller två år extra. De sista åren kan göra stor skillnad på pensionen. En grundskollärare som jobbar två år extra kan få omkring 2000 kronor mer i pension varje månad*** och för en undersköterska kan två års extra arbete innebära upp till 1700 kronor i månaden***.

Därför är det också viktigt att välja ett yrke man trivs med och som man kan tänka sig att arbeta många år inom. Har man ett yrke där lönen är lite lägre blir också insättningen till pensionen lägre. Då är det viktigt att komma igång med ett sparande till pensionen i tid.

– Börja spara till din pension direkt när du börjar arbeta. Även mindre summor kan göra stor skillnad om du börjar spara tidigt. Börjar du senare får du räkna med att spara mer varje månad.

*Undersökningen gjordes i januari 2019, över 3000 personer deltog.
** Pensionsrätter för premiepension går att överföra till make, maka eller partner. Det innebär att avsättningen av premiepension görs i den andras namn. Man måste föra över hela den årliga pensionsrätten för premiepension.
*** Pension inklusive tjänstepension, exklusive privat sparande. Beräkningarna är gjorda utifrån Pensionsmyndighetens typfallskalkyl och utifrån individ som är 30 år idag och började arbeta vid 19 års ålder (undersköterska) respektive 23 års ålder (grundskollärare).

Tips från Swedbank – så kan du påverka din pension

  1. Spara själv till din pension, börja så tidigt som möjligt och öka
    beloppet allt eftersom. Även mindre belopp kan göra skillnad på sikt.

  2. Jobba heltid om du kan, det kan göra stor skillnad eftersom det är livsinkomsten som ligger till grund för din pension.

  3. Försök att arbeta hos arbetsgivare som gör avsättning till din tjänstepension, den är en väldigt viktig del av din framtida pension.

  4. Om du kan, försök att jobba något eller några år efter 65 år, det kan påverka din pension avsevärt.

  5. Lever du med någon och det skiljer i inkomst och pensionsavsättningar kan ni välja att föra över pensionsrätter för premiepension eller kompensera varandra ekonomiskt genom sparande.
     

  6. Varje år skickas det orange kuvertet ut till dig som privatperson. Där får du information om din premiepension, vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och ser hur mycket du hittills har tjänat in från staten. Håll själv koll på din pension genom att – minst en gång per år – gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos. Då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du skaffar dig den informationen, ju längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.